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dc.contributor.authorCalasans, Max Weber de Menezespt_BR
dc.contributor.authorFurian, Thales Quedipt_BR
dc.contributor.authorBorges, Karen Apellanispt_BR
dc.contributor.authorSantos, Lára Franco dospt_BR
dc.contributor.authorFreitas, Carla Patriciapt_BR
dc.contributor.authorPilotto, Fernandopt_BR
dc.contributor.authorSantos, Luciana Ruschel dospt_BR
dc.date.accessioned2024-11-14T06:56:52Zpt_BR
dc.date.issued2020pt_BR
dc.identifier.issn1808-2793pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/281185pt_BR
dc.description.abstractThe incidence of breast muscle anomalies, such as white striping (WS) and wooden breast (WB), has increased over the last two decades. These myopathies have different implications on the quality of poultry meat, which depending on the degree of the anomaly, may be rejected due to undesirable appearance or lower technological and nutritional characteristics. Despite the high economic impact, the causes of these myopathies have not yet been defined. The increased susceptibility of poultry to the oxidation process may influence the occurrence of hemorrhagic disorders and muscular dystrophies, necrosis, and fibrosis associated with myopathy with unknown etiology development. Coagulants such as ferric chloride (FC) used in the treatment of effluents can be involved in the feed peroxidation process. Our aim was to evaluate whether the peroxides generated by the presence of FC in poultries’ diets are related to myopathies. Broilers were treated with feed supplemented with 4, 8, or 12 mL FC/Kg of feed. The presence of WS and WB, feed peroxide indices (PI), mean weights, and feed conversion ratios were evaluated. The highest FC concentration indicated higher peroxide production. Addition of 4, 8 and 12 mL of FC yielded 60.0%, 70.0%, and 70.7% of myopathies, respectively, which indicated a possible relationship between food peroxidation and myopathies. Lipoperoxidation resulted in the lowest mean final weight and worsening of the feed conversion in the birds treated with 12 mL of FC. Feed with a high peroxide index is a factor that can increase the incidence of WB and WS.en
dc.description.abstractA incidência de anomalias musculares no peito, como White Striping (WS) e Wooden Breast (WB), aumentou nas últimas duas décadas. Essas miopatias têm diferentes implicações na qualidade da carne de aves, que, dependendo do grau da anomalia, podem ser rejeitadas devido à aparência indesejável ou diminuição das características tecnológicas e nutricionais. Apesar do alto impacto econômico, as causas dessas miopatias ainda não foram definidas. O aumento da suscetibilidade das aves ao processo de oxidação pode influenciar a ocorrência de distúrbios hemorrágicos e distrofias musculares, necrose e fibrose associadas à miopatia com desenvolvimento etiológico desconhecido. Coagulantes como o cloreto férrico (CF) usado no tratamento de efluentes podem estar envolvidos no processo de peroxidação da alimentação. Nosso objetivo foi avaliar se os peróxidos gerados pela presença de CF nas dietas de aves estão relacionados a miopatias. Os frangos (n=240) foram tratados com ração suplementada com 4, 8 ou 12 mL de CF/kg de ração. Foram avaliadas a presença de WS e WB, índices de peróxido de ração (IP), pesos médios e razões de conversão alimentar. A maior concentração de CF indicou maior produção de peróxido. A adição de 4, 8 e 12 mL de CF produziu 60,0%, 70,0% e 70,7% das miopatias, respectivamente, o que indicou uma possível relação entre peroxidação alimentar e miopatias. A peroxidação resultou no menor peso final médio e na piora da conversão alimentar nas aves tratadas com 12 mL de CF. A alimentação com um alto índice de peróxido é um fator que pode aumentar a incidência de WB e WS.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofScientia plena. Aracaju. Vol. 16, n. 7 (jul. 2020), 070208, 8 p.pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectCoagulantsen
dc.subjectPeróxidopt_BR
dc.subjectCarcass qualityen
dc.subjectCloreto férricopt_BR
dc.subjectDieta alimentarpt_BR
dc.subjectMyopathyen
dc.subjectFrangos de cortept_BR
dc.subjectMiopatiapt_BR
dc.subjectConversao alimentarpt_BR
dc.subjectPesopt_BR
dc.titleEvaluation of peroxide index and oxidative rancidity of broiler diets and the occurrence of breast muscle anomaliespt_BR
dc.title.alternativeAvaliação do índice de peróxido e da rancidez oxidativa de rações de frangos de corte e a ocorrência de anomalias na musculatura do peito pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001209011pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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