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dc.contributor.authorAssumpção, Carolina Fagundespt_BR
dc.contributor.authorBachiega, Patríciapt_BR
dc.contributor.authorMorzelle, Maressa Caldeirapt_BR
dc.contributor.authorNelson, David Leept_BR
dc.contributor.authorNdiaye, Eliane Augustopt_BR
dc.contributor.authorRios, Alessandro de Oliveirapt_BR
dc.contributor.authorSouza, Ellen Cristina dept_BR
dc.date.accessioned2024-02-27T04:58:07Zpt_BR
dc.date.issued2014pt_BR
dc.identifier.issn0103-8478pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/272224pt_BR
dc.description.abstractThe mangaba (Hancornia speciosa) stands out and has a great potential for economic exploitation and researches have suggested relevant results regarding the nutritional and functional value of this food. Therefore, the objective of this study was to chemically and physicochemically characterize the mangaba fruit harvested in the Middle Araguaia region. It was evaluated the chemical composition, antioxidant activity, volatile compounds, preliminary photochemical studies of phenolic components and the cytotoxic potential of ethanolic extract fruits against Artemia salina. The mean pH, the total titratable acidity and the value for reducing sugars conclude that the mangaba possesses the characteristics appropriate for both fresh consumption and for processing. Between the mean values measured, the fruits presented high fi ber content and a low caloric value. The analysis of the antioxidant potential revealed a signifi cant activity and in the volatile compounds analysis, esters were the major class presents. The result of the phytochemical screening revealed that phenols, fl avonoids and tannins were present in the ethanolic extract of mangaba and a signifi cant activity in the cytotoxicity assay was observed.en
dc.description.abstractA mangaba (Hancornia speciosa) destaca-se pelo ótimo potencial de exploração econômica e pesquisas têm sugerido resultados relevantes em relação ao valor nutricional e funcional deste alimento. Portanto, o objetivo deste estudo foi caracterizar química e físico-quimicamente os frutos de mangaba colhidos na região do Médio Araguaia. Foi avaliada a composição química, atividade antioxidante, compostos voláteis, estudo fi toquímico preliminar de compostos fenólicos e o potencial citotóxico de extratos etanólicos do frutos contra Artemia salina. O pH, a acidez total titulável e o valor de açúcares redutores concluem que a mangaba possui características apropriadas tanto para consumo in natura quanto para processamento. Entre os valores médios obtidos, os frutos apresentaram alto teor de fi bra e um baixo valor calórico. A análise de potencial antioxidante revelou uma atividade signifi cativa e, na análise de compostos voláteis, ésteres representaram a classe predominante. O resultado do ensaio fi toquímico revelou que fenois, fl avonoides e taninos estavam presentes no extrato etanólico de mangaba e uma atividade signifi cativa no ensaio citotóxico foi observada.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofCiencia Rural. Santa Maria. Vol. 44, n. 7 (jul. 2014), p. 1297-1303pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectHancornia speciosaen
dc.subjectMangabapt_BR
dc.subjectAtividade antioxidantept_BR
dc.subjectAntioxidante activityen
dc.subjectPhytochemical studyen
dc.titleCharacterization, antioxidant potential and cytotoxic study of mangaba fruitspt_BR
dc.title.alternativeCaracterização, potencial antioxidante e estudo citotóxico de frutos de mangaba pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb000929151pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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