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dc.contributor.authorGuasso, Leonardo Zucunipt_BR
dc.contributor.authorMarodin, Francisco Antonellopt_BR
dc.contributor.authorAltmann, Taíspt_BR
dc.contributor.authorSilveira, Samar Velho dapt_BR
dc.contributor.authorSouza, Paulo Vitor Dutra dept_BR
dc.date.accessioned2023-11-18T03:24:15Zpt_BR
dc.date.issued2021pt_BR
dc.identifier.issn1676-546Xpt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/267205pt_BR
dc.description.abstractIn Brazil, the propagation of kiwifruit (Actinidia deliciosa) is achieved through seed-derived rootstocks, which results in low uniformity. An alternative to address this problem is the cuttings technique, a simple and fast method that generates individuals identical to the parent plant, maintaining the agronomic traits. This study was conducted to evaluate the effects of cutting collection time and indolebutyric acid (IBA) on the rooting of ‘Bruno’ kiwifruit cuttings. The cuttings were collected in the months of May, August and December 2016 and March 2017 and treated with 0, 1000, 2000 and 4000 mg L-1 IBA, as a hydroalcoholic solution, for seven seconds. After 90 days, the percentages of rooted and dead cuttings and cuttings that produced shoots; leaf retention; average length of the three largest roots; average number of primary roots per cutting; and reserve contents before and after rooting were evaluated. The treatments with IBA influenced the rooting of cuttings collected in May, which showed 36.07% rooting at the calculated IBA concentration of 2,320 mg L-1, and in December, which exhibited 57.59% rooting at the concentration of 4000 mg L-1. In the present experimental conditions, it is recommended to root cuttings of ‘Bruno’ kiwifruit collected in December with the application of 4000 mg L-1 IBA.en
dc.description.abstractNo Brasil, para a propagação de kiwizeiros (Actinidia deliciosa) são utilizados porta-enxertos oriundos de sementes, resultando em baixa uniformidade. Uma alternativa é a estaquia, por ser método simples, rápido, que gera indivíduos idênticos à planta matriz, mantendo as características agronômicas. O objetivo deste estudo foi avaliar a época de coleta das estacas e o efeito do ácido indolbutírico (AIB) sobre o enraizamento de estacas de kiwizeiro ‘Bruno’. As estacas foram coletadas nos meses de maio, agosto e dezembro de 2016 e março de 2017; e tratadas com zero, 1.000, 2.000 e 4.000 mg L-1 de AIB, na forma de solução hidroalcoólica, por sete segundos. Após 90 dias, avaliou-se a percentagem de estacas enraizadas; mortas; brotadas; retenção foliar; comprimento médio das três maiores raízes; número médio de raízes primárias por estaca, além do conteúdo de reservas antes e após o enraizamento. Os tratamentos com AIB influenciam o enraizamento das estacas coletadas em maio, com 36,07% de enraizamento na concentração calculada de 2.320 mg L-1, e em dezembro, atingindo 57,59% de enraizamento na concentração de 4.000 mg L-1 de AIB. Nas condições do presente experimento recomenda-se o enraizamento de estacas de kiwizeiro ‘Bruno’ coletadas em dezembro, aplicando-se 4.000 mg L-1 de AIB.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofSemina : ciências agrárias. Londrina, PR. Vol. 42, n.4 (jul./ago. 2021), p. 2203-2216pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectActinidia deliciosaen
dc.subjectFisiologia vegetalpt_BR
dc.subjectPropagação vegetativapt_BR
dc.subjectCarbohydratesen
dc.subjectCuttingsen
dc.subjectEstacapt_BR
dc.subjectKiwipt_BR
dc.subjectIBAen
dc.subjectKiwifruiten
dc.subjectPlant physiologyen
dc.titlePropagation of ‘Bruno’ kiwifruit : influence of cutting collection time and indolebutyric acidpt_BR
dc.title.alternativePropagação de kiwizeiro ‘Bruno’ : influência da época de coleta das estacas e ácido indolbutíricopt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001187507pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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