Resistant enterococci isolated from raw sheep’s milk and cheeses from South region of Brazil
dc.contributor.author | Souza, Débora Buzatto de | pt_BR |
dc.contributor.author | Pereira, Rebeca Inhoque | pt_BR |
dc.contributor.author | Endres, Creciana Maria | pt_BR |
dc.contributor.author | Frazzon, Jeverson | pt_BR |
dc.contributor.author | Prichula, Janira | pt_BR |
dc.contributor.author | Frazzon, Ana Paula Guedes | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2023-07-19T03:38:53Z | pt_BR |
dc.date.issued | 2023 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 1678-4596 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10183/262339 | pt_BR |
dc.description.abstract | Enterococci have been used as sentinel organisms for monitoring antimicrobial resistance in food, humans, and other animals. In this sense, the present study evaluated the antimicrobial susceptibility profile and the presence of genes associated with resistance to erythromycin (msrC and ermB) and tetracycline [tet(M) and/or tet(L)] in enterococci isolated from raw sheep’s milk and cheeses (colonial, feta-, and pecorino-type) from South region of Brazil. A total of 156 enterococci were isolated from milk (n=80) and cheese (n=76) samples, identified by MALDI-TOF. Enterococcus faecalis (50.6%; n=79) was the most frequent species isolated from both samples. According to in vitro susceptibility tests, enterococci strains were not susceptible to the most commonly antimicrobial agents used in human and veterinary medicine. The frequency of MDR strains in enterococci isolated from milk (53.7%) was higher than those from cheese (24.2%). The tet(M) gene was the most commonly detected among tetracycline not-susceptible strains. The present study provided the first evidence of antimicrobial not-susceptible enterococci in raw sheep’s milk and cheeses in South Brazil. Drug-resistant strains, particularly those that are MDR, constitute a One Health issue. | en |
dc.description.abstract | Os enterococos têm sido usados como organismos sentinela para monitorar o padrão de suscetibilidade a antimicrobianos em alimentos, humanos e outros animais. Neste sentido, o presente estudo objetivou avaliar o perfil de susceptibilidade a antimicrobianos e os genes associados com a resistência a eritromicina (msrC and ermB) e à tetraciclina [tet(M) and/or tet(L)] em enterococos isolados de leite cru de ovelha e queijos (colonial, tipo-feta e tipo-pecorino) do Sul do Brasil. Um total de 156 enterococos foram isolados de leite (n=80) e queijo (n=76), identificados por MALDI-TOF. Enterococcus faecalis (50,6%; n=79) foi a espécie mais frequentemente isolada de ambas as amostras. De acordo com o teste de suscetibilidade in vitro, as cepas de enterococos não foram susceptíveis aos agentes antimicrobianos mais comumente utilizados na clínica humana e veterinária. A frequência de cepas de enterococos MDR isoladas do leite (53,7%) foi superior à do queijo (24,2%). O gene tet(M) foi o mais comumente detectado entre as cepas não susceptíveis à tetraciclina. O presente estudo fornece as primeiras evidências de enterococos não susceptíveis aos antimicrobianos em leite cru de ovelha e queijos no Sul do Brasil. Cepas resistentes a drogas, particularmente as que são MDR, representam uma preocupação de Saúde Única. | pt_BR |
dc.format.mimetype | application/pdf | pt_BR |
dc.language.iso | eng | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Ciência Rural. Santa Maria, RS. Vol. 53, n. 10 (2023), e20220288, 9 p. | pt_BR |
dc.rights | Open Access | en |
dc.subject | Enterococcus | pt_BR |
dc.subject | Enterococcus | en |
dc.subject | Dairy products | en |
dc.subject | Laticinios | pt_BR |
dc.subject | Leite de ovelha | pt_BR |
dc.subject | Ewe’s milk | en |
dc.subject | Antibiotic resistance | en |
dc.subject | Resistência : Antibiótico | pt_BR |
dc.subject | One Health | en |
dc.title | Resistant enterococci isolated from raw sheep’s milk and cheeses from South region of Brazil | pt_BR |
dc.type | Artigo de periódico | pt_BR |
dc.identifier.nrb | 001169041 | pt_BR |
dc.type.origin | Nacional | pt_BR |
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